Amaryllis på steroider

Jeg elsker løg. Løgplanter er måske min yndlingsgruppe af planter, hvis jeg altså hårdtpresset med kniven for struben blev tvunget til at vælge.

Og den bedste tid på året for mig er selvfølgeligt foråret, hvor brune klumper forvandler sig til de smukkeste og til tider velduftende farveeksplosioner. 
Men heldigvis for løgoholikere som mig, så findes der også løgplanter som kan dyrkes indendørs om efteråret og vinteren. 
Jeg taler selvfølgeligt om Hippeastrum, den sydamerikanske slægt som på dansk kaldes Amaryllis og de fire verdenshjørner. 
                                         Hippeastrum Tango 6. februar 2018 (fundet i Plantorama)
Amaryllis løg kan blive meget store og komme med en masse blomster. Og mange blomster er jo selvfølgeligt altid bedre end lidt blomster… Så da jeg bestilte løg fra Eurobulb i januar tog jeg chancen og bestilte løg af de lidt usædvanlige Garden amaryllis, Red Garden og Striped Garden. 
De er usædvanlige på den måde at de kommer med flere blomsterstængler, desværre vist ikke på den måde at de blomstrer med en masse blomsterstængler på en gang, men en stængel ad gangen i længere tid. Men nu må vi se.
Mine nye amaryllis kom med posten 23. Marts, så jeg var meget spændt på hvordan løgene så ud så sent på sæsonen. Var de mon allerede afblomstrede før de nåede frem?
                                           En ordentlig håndfuld, Hippeastrum Striped Garden
Men det var godt nok nogle store flotte løg som jeg kunne pakke ud. Og løgene er kun på vej i vækst, så jeg kan se frem til blomsterne om nogle uger. 
Amaryllisløgene var lidt for store til de potter jeg har, så jeg måtte en tur forbi IKEA og købe nogle potter + underskåle fra deres Ingefær serie. Den store størrelse passede lige til løgene. Og heldigvis var det godt vejr i går, så jeg kunne nyde solskinnet mens jeg plantede om. 
Jeg lagde et lag leca i bunden som dræn, fordi amaryllisløg er sarte overfor for meget vand, så rådner de nemt. Jeg plantede dem i almindelig gødet spagnum fra en plantesæk og så tilsatte jeg nogle håndfulde sandkasse sand for at gøre jorden endnu lettere og drænende.
                                                     Nypottet amaryllis
                                            Størrelsesforhold- Striped Garden og afblomstrede Tango 
                      Fra venstre Red Garden, Striped Garden og Tango
Der er tydelig størrelsesforskel på løgene og for amaryllis gælder det at jo større, jo bedre. Og mine Garden amaryllis ligner begge to nogle som har tilbragt hele vinteren i fitnesscenter og taget godt med forbudte stoffer for at blive så store som muligt.

Som regel siger man at der går 10 uger fra man planter amaryllisløget og til der kommer blomster, men jeg håber at de to Garden vil nyde godt af foråret og det tiltagende lys og skynde sig lidt.
I virkeligheden er de mere forårsblomster end vinterblomster, så de ender nok bare med at følge deres normale cyklus. Det gør nu heller ikke så meget, selvom de så kommer på et tidspunkt som forhåbentligt bugner af andre forårsblomster. 
Når vejret bliver til det skal de alle på en dejlig sommerferie i haven, passes med vand og gødning og tages ind igen til efteråret. Så kvitterer de forhåbentligt med en ny forestilling næste år. 
                                                     Amaryllis Tango
Jeg er i øvrigt blevet så bidt af amaryllis at jeg har bestilt endnu en, denne gang en smuk lyserød som hedder Adele. Den er jeg også meget spændt på. Måske får jeg endnu en med, men det må vi se på. 
Hmm, er jeg mon i virkeligheden begyndt at samle på amaryllis?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *