Hjælp de sultne i haven

Overalt i verden meldes der om en alvorlig nedgang i antallet af insekter, også her i Danmark.

Det har næppe gået nogens næse forbi og mange almindelige danskere spørger sig selv hvad de kan gøre for at hjælpe insekterne i naturen og i haverne.

Dagpåfugleøje på rød solhat, Echinacea purpurea

Dette blogindlæg kommer ikke til at handle om at lave yngle og overvintringsteder eller plante vilde planter i haven, det kommer måske en anden gang.

Derimod vil bloggen handle om, hvilke helt almindelige haveplanter man kan vælge, hvis man vil gøre noget for insekterne.
                                        
                             Blomst af tallerkensmækker, nasturtium, med besøgende humlebi

Sprøjtegifte mistænkes for at være en faktor og derfor vælger mange at spise økologisk, for at undgå sprøjtegift. Og det skader i sikkert ikke.

Men både en konventionel og en økologisk hvedemark er som en ørken når det kommer til blomstrende planter. Så derfor er det et stort problem for vores insekter, at der mangler blomstrende planter i landskabet, hvor bier og andre insekter kan finde deres føde.

Det er svært for landmanden at lave plads til valmuer og kornblomster i sin hvedemark, men vi som har lidt plads har i større grad mulighed for at havens insekter kan få noget at spise.

Hvid daglilje, Hemerocallis, med besøg af svirrefluer


De fleste have, terrasse eller altanejere har lidt eller mange blomster og flere er begyndt at overveje, hvilke blomster de skal plante for at gavne bier og andre bestøvende insekter. For det er ikke helt ligemeget hvad man planter, hvis man gerne vil gøre insekterne glade.

Vi ved at bestøvende insekter har brug for blomster, men hvilke er bestemt ikke ligegyldigt.

Cafe au Lait dahlia, den er kun til at kigge på

Dahlia er gode biplanter, men de fyldte som f.eks. Cafe au Lait er skøn at kigge på, men desværre fuldstændigt spild af tid for en sulten bi.
Nektar og pollen er gemt godt så godt væk under lag på lag af omdannede kronblade.

Så for insekterne er det spild af tid at forsøge at bestøve den ellers smukke blomst for det er umuligt for sultne insekter at få noget som helst fornuftigt ud af den.

      Dahlia Happy Single Wink

Derimod står den åbne dahlia Happy Single Wink på menuen for mange forskellige insekter. Både bier og sommerfugle er nemlig vilde med dahlia, men de dobbelte varianter får insekterne altså intet ud af.

                              Farvestrålende og bestøvervenlig dahlia, jeg kender desværre ikke navnet

   Den enkle morgenfrue til venstre har meget mere at tilbyde insekterne, end den dobbelte til højre

I England har de, de sidste mange år, været meget bevidste om at plante insektvenlige planter i haven. De har endda et logo, til de sorter, som er bivenlige.

RHS Perfect for Pollinators logo

Den praksis med at mærke frøposerne og planter i planteskolerne kunne vi nemt overtage her i Danmark, da vi i forvejen er vant til at kigge efter mærker når vi køber ind.

Vild bi i appelsintagetes

Enkeltblomstende sommerblomster som appelsintagetes, Tagetes tenuifolia får også mange tilfredse besøgende gennem sæsonen. Og så dufter og smager den i øvrigt rigtigt dejligt af appelsin.

                                
I min tidligere krukkehave var der tænkt på beplantningen. Og selvom haven kun var på få kvadratmeter og i øvrigt ligger i skygge det meste af dagen, så var der en dejlig summen.

                                          Med de rigtige blomster, kan der godt blive trængsel

 Bier, svirrefluer, galhvepse og andre skønne bekendtskaber flokkedes om blomsterne. Den hvide skærmplante og dilden var især svirrefluerne glade for. Og bier hyggede sig i krydderurterne.
                                  
                                       Vand til fugle og insekter er vigtigt

Ud over blomster så er det også vigtigt at have vand til rådighed til insekterne.
Selv har jeg en gammel wokgryde med nogle store sten i.

Skulle et uheldigt insekt falde i vandet så kan det kravle op på stenene, tørre vingerne og flyve videre.
Det er vigtigt for dyrene i haven, både de store og de små, at der er vand tilgængeligt og helst hele året rundt.
                                    
                                     Munstead Wood er kun til pynt

En ellers dejlig rose som denne Munstead Wood har desværre ikke noget at tilbyde en sulten bi, ud over et sted at skjule sig.

                                          
                                          Hybenrose fuld af svirrefluer

Så står det langt bedre til med denne vilde hybenrose. Hybenroser har desværre tendens til at være problematiske i haven. De breder sig vildt og voldsomt, har store skarpe torne og blomstrer i forholdsvis kort tid.

 Heldigvis er der haveroser som f.eks. den dejlige Odyssey, som er et lækkert kompromis mellem det vilde og det tæmmede.
                                              
                                                                          Odyssey rose

 Jeg er selv rigtig glad for dobbelte blomster. Jeg synes de er smukke, interessante og eksotiske.

Men jeg er begyndt at tænke over at der skal være gode blomster til insekterne det meste af året. Og jeg er blevet mere bevidst om, hvad gode blomster er. Og det er enkle, åbne blomster, hvor nektaren næsten selv springer op i munden på bien eller sommerfuglen.

Selv en afblomstret sommerfuglebusk tiltrækker insekter

                                                        Humlebi i katteurt, Nepeta

                                          Humlebi i prydløg, Alium

   Selvom denne Helleborus orientalis er dobbelt, så er der stadig nem adgang til de lækre sager

Der er ingen grund til at gå på kompromis med farver og former. Og hvis man er til de dobbelte blomster er der ingen grund til ikke at plante dem i sin have, så længe man også planter nogle af de blomster som insekterne kan få noget lækkert ud af.

Så hvis man husker en skål med vand og masser af enkeltblomstrende planter i haven er man godt på vej.

Forslag til haveplanter, som insekter er glade for: Løgplanter: f.eks. krokus, påskeliljer, høsttidløs, tulipaner… Skærmplanter. f.eks. blomstrende gulerod, dild, kvan, sødskærm… Kurveblomster. f.eks. rød solhat, mælkebøtte, asters, dahlia,… Krydderurter: f.eks. lavendel, salvie, mynte, citronmelisse… Ranunkel familien: f.eks. anemoner, påskeklokker, juleroser… Frugtbuske  og træer: f.eks. æbler, hindbær, blåbær, pærer… og derudover blomstrende efeu, pil, blåhat og andre vilde danske planter er også tit meget smukke og værdsatte af insekterne. Og har man plads og mulighed for at finde et sted til dem i haven så kan man gøre et forsøg.

                 Normalt elsker insekter rød solhat, men denne skal man ikke plante for deres skyld.

Noget andet der er vigtigt, er at tænke på at der gerne må være noget på menuen hele året. Fra løgplanterne i det tidlige forår, til pil, frugtbuske og sommerblomster. Og for eksempel en smuk sommerfuglebusk i sensommeren og hen på efteråret.

 Har man muligheden, så find også et rolig sted i haven, hvor der er plads til en grenbunke. Grene og visne blade er et godt sted for insekter at overvintre.

Man kan også bygge insekthoteller og lade visne stauder stå uklippede vinteren over. De tørre stængler på stauder er et godt sted at overvintre.

                                                     
                                                               Når enden er god. 

 Med lidt omtanke og vilje kan haven, terrassen eller altanen blive summende af liv og et dejligt og spændende sted at være for alle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *