Ja, jeg var på en af mine snuseture til Plantorama, jeg bruger undskyldningen at jeg arbejder lige i nærheden.
Og blandt dahlia, kalla og agapanthus lå der nogle sjove, store “kanonkugler” .
Colocasia esculenta- det er godt jeg har styr på mine botaniske navne.
“Hold da op, det er jo taro, som jeg har gået og ledt efter!!”
Jeg skulle faktisk slet ikke bruge penge på planter denne måned fordi jeg sparer op til et drivhus, samt købte hus sidste efterår, hvad bankkontoen stadigvæk er i chok over. Og så skal jeg 19. februar på tur til Gartneriet Spiren i Skælskør sammen med en masse andre havetossede mennesker fra den skønne løggruppe Blomsterløget.
Og jeg kender mig selv nok til at vide, at jeg ikke kommer hjem uden en slankere bankkonto.
Men reglen er, at hvis man finder noget man ønsker sig helt vildt, så må man godt købe det. Også selvom sådan en brun knold her kostede 80 gode danske kroner.
Så hvis i også vil forsøge med taro, så prøv en asiatisk købmand, der er knoldene efter sigende meget billigere.
Men hvad er taro? Det er en østasiatisk knoldvækst i Araceae familien. I Danmark kender vi dansk ingefær Arum alpinum ssp. danicum og italiensk ingefær Arum italicum.I modsætning til den ægte ingefær vi kan købe i butikkerne, så er de arum vi dyrker som stauder i haverne giftige.
En anden slægtning til taro er fredsliljen, Spathiphyllum, som også er giftig og bestemt heller ikke bør ende på middagsbordet.
Taro er også lettere giftig i rå tilstand, så man skal ikke indtage større mængder rå taro. Men taro er alligevel blevet dyrket i sydøstasien igennem tusindvis af år.
Den menes at være en af de første dyrkede grøntsager og blev beskrevet første gang af Linné selv. Den er næringsrig og har mange anvendelsesmuligheder.
Jeg har ingen billeder af en voksen taroplante, men der er masser på google.
I Danmark skal man ikke regne med at dyrke store mængder taroknolde, da planten er tropisk og skal have meget varme.
Jeg har heller ingen ambitioner på det område. Men selve planten er rigtig flot og jeg håber at min knold vil spire og trives som stueplante hos mig.
Den har nogle “fætre” der ligesom taro selv også kaldes elefantører. Og de er en del mere almindelige i handelen end Colocasia esculenta. Deres bladform minder en del om bladene på taro og giver et praj om hvad jeg forhåbentlig kan forvente, bare i gigastørrelse.
Alocasia “Bambino”
Alocasia zebrina
Taro vil have varm, fugtig og næringsrig jord.I troperne trives den tæt på vand.
Jeg startede med at lægge knolden i blød i lunt vand i en halv time da jeg fik den hjem og jeg vil plante den når og hvis den begynder at spire.
Nogle af knoldene i kassen jeg købte fra var begyndt at rådne, så jeg håber ikke jeg vil få nogle problemer med min lille knold. Derfor vil jeg også passe på med vandingen til knoldbassen er i vækst.
Når knolden forhåbentligt er spiret og planten er begyndt at vokse skal den holdes fugtig og dyrkes varmt. Det er altså ikke en plante man skal dyrke udendørs i køkkenhaven, med mindre man bor i et varmere land end Danmark. Men stuen eller evt. et drivhus i den varmeste tid burde være velegnet.
Hos gourmethaven har de også prøvet at dyrke taro og den diskuteres ofte i Facebook gruppen den tropiske have. Hvis det lykkes for mig at få knolden i vækst vil jeg nok komme med en opdatering på et senere tidspunkt.
Jeg er spændt på om det lykkes og jeg skal til at dyrke mine egne kanonkugler.