Sommer i urtehaven.

Ser man sig om i urtehaven rummer den lige nu megen poesi. De helt almindelige ting til maden står her lidt vildsomt og uden noget egentlig system, og det er nok den tilsyneladende vildskab, man forbinder med noget romantisk. For lige her står sanseoplevelserne i kø – alt det visuelle som form og farve, dufte, lyde o.s.v..Vores urtehave står i højbede med kanter af trykimprægneret træ, og blev skabt for 30 år siden. Træet holder endnu og er egentlig blevet smukkere, som årene er gået. Forbilledet var vist den engelske Portage garden – altså denne blanding af krydderurter, grøntsager og blomster. Efterhånden er grøntsagerne veget noget til fordel for blomster, men stadig væk masser af af krydderurter.


Rammen har været den samme gennem årene, men indholdet har langsomt skiftet år efter år. Også her skal der herske frodighed, og vi tillader lidt mere rod her end i den øvrige have. Vi taler i urtehaven om det ‘romantiske rod’.Det bliver let en gentagelse med bordet og de to stole i baggrunden. De to siddepladser er vigtige for os. for lige her indtager vi vores morgenmad om sommeren, når vejret er til det. Forskellige tidspunkter hen over sommeren og vekslende lys over dagen, vil være med til at skabe lidt variation
Bemalede gamle grydeskeer er blevet til skilte, der kan hjælpe med at finde frem til krydderurterne.
Morgenfruen er en smuk blomst, men mange betragter den som ukrudt, og den er afgjort ikke noget for plantesamlere. Den er for nem, sår sig fra år til år og dukker op, hvor det passer den. Jeg kommer til at tænke på et gammel dansk ordsprog, der siger: “Det som er sjælden og kommer langt fra er dyrt – det som koster intet, agtes intet”.
Sødskærm også kaldet Spansk kørvel giver frodighed i urtehaven. Den har i juni smukke hvide skærme, og løvet giver en velsmagende kryddersnaps.Den blå Hjulkrone sår sig, men er let at fjerne, hvis man får for mange.Kartebolle er en statelig plante, er to-årig og sår sig let.


Jeg synes, at urtehavens vildskab taler til drømmene om den fredfyldte, romantiske have.Salaten stortrives under roserne.


Her er salaten plantet under mere ‘ordnede’  forhold.

Et år blev rød- og grøn salat plantet sammen med den grå Cypresurt.Et andet år legede vi med at plante salaten i kvadrater.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *