Tid til chili

Klar til såning, chili, aubergine og peberfrugt

Her 13. februar blev det endeligt tid til at få lidt jord under neglene. Og det var stærkt tiltrængt, da jeg tidligere på dagen måtte forbi tandlægen for at få rodbehandlet en kindtand.

Frøene købte jeg før jul og jeg har faktisk gået og haft lidt stress over at jeg ikke var kommet i gang med at så endnu, for peber og chili har en lang udviklingstid.

Avispapirspotter 

           

Så i dag kom pot-makeren frem fra skabet, men det endte dog med at det blev min nyindkøbte rootmaster jeg købte på januar tilbud i Plantorama, der kom i brug.

Først var Rootmasteren dog lige ved at ryge ud af vinduet, kombinationen af tandpine og manglende instruktioner var ikke for heldig. Heldigvis havde jeg fået lov til at komme hjem til mine forældre og så, da min tandlæge bor i deres by.

Så jeg fik min far til at ordne mesteren og jeg har på fornemmelsen at jeg vil synes den er ret smart. Nu får den sin jomfrusejlads med de varmekrævende frø.

Ikke en chili, men min dendrobiumorkide blomstrer stadig


I år skal jeg prøve tre slags chili, en slags aubergine og fire slags peberfrugt/paprika.
Frøene har jeg købt fra Runåbergs Fröer i Sverige og Seedaholic, som ligger i Irland.

Runåbergs er nok mest kendt for deres store udvalg af økologiske ikke-F1 sorter.
Jeg foretrækker selv ikke F1 sorter som jeg kan tage frø af, selv jeg ALDRIG får det gjort. Men derfor foretrækker jeg dem alligevel, fordi måske en skønne dag..

De økologiske frø fra Runåbergs koster vist 35 svenske kroner pr. pose, dem fra Seedaholic er lidt billigere, så det kan helt sikkert godt svare sig. 

                                              Klar, parat, så!
           
Fra Runåbergs købte jeg de tre chilier Hot Lemon, Black Jalapeno og Habanero Dulce.
Jeg er ikke til de stærke chili, da jeg ikke synes de er velegnede til mad.

Så jeg prøver tre forholdsvis milde i år.

Hot Lemon er efter sigende identisk med Aji Lemon, Lemon Drop og Toftegårds Citronchili.
Det er den stærkeste af de tre jeg prøver. Den skulle give et godt udbytte, ligger lidt over middel på styrkeskalaen og have en eftersmag af citron som gør den velegnet til fisk og kylling.

Black Jalapeno er lidt mildere end almindelig Jalapeno og som navnet antyder er frugterne sortlilla ved modenhed. Blomsterne er rigtigt flotte lilla. Jeg prøvede den sidste år, men fik desværre aldrig smagt den. Men den var nem at dyrke og jeg glæder mig til at prøve den igen i år.

Habanero Dulce er den helt milde udgave af den berømte og berygtede Habanero. Den almindelige Habanero prøvede jeg at dyrke en sommer i mine gymnasieår. Den gav godt, med små cherrytomat lignende frugter. Jeg fik endda lokket min bror til at spise en, fordi jeg fortalte ham det var en cherrytomat.

Jeg er siden blevet tilgivet.
Den sommer fik jeg ødelagt en ellers fantastisk suppe ved at putte en Habanero chili i. Smagen var fantastisk, men den var altså fuldstændig uspiselig fordi der stod flammer ud af ørene på os.

Jeg håber at Habanero Dulce får Habaneroens smag, men uden dens styrke. Habanero Dulce har jeg forsøgt at dyrke et par gange, desværre uden held. 2018 er lykkens år, jeg kan mærke det.

                                             Rootmaster

Aubergine Applegreen er en sort udviklet til kolde områder. Det er den eneste aubergine jeg har haft held med at dyrke. I år prøver jeg at så den lidt tidligere og så håber jeg at jeg når at få nogle lækre auberginer til sommer. Frøene er fra Runåbergs.

Til sidst såede jeg fire sorter peberfrugt. Tre fra Runåbergs og den sidste fra Seedaholic.

Ferenc Tender er en ungarsk paprika, som efter sigende giver et stort udbytte af sprøde, søde små orange peberfrugter. Lidt af la en snackpeber. Frugterne kan tørres og laves til røget paprikapulver.

King of the North ligner en almindelig rød peber, men den har en kort udviklingstid og er beregnet til et koldere klima med kortere somre. Og sidst men ikke mindst så leder navnet tankerne hen på min yndlings tv-serie. 

                                           King of the North ( www.bustle.com )

Lipstick er den sidste peberfrugt jeg prøver fra Runåbergs i 2018. Det er en lille rød snackpeber. Den skulle være meget sød og lækker og ligesom de andre hurtigt udviklede.

Jeg plejer ikke at have det store held med peberfrugter, men jeg er som altid øretæveindbydende optimistisk, især her i starten af sæsonen.

Marconi Red er fra Seedaholic og jeg er lidt spændt på den fordi den har en længere udviklingstid end de andre jeg prøver i år, til gengæld skulle den være meget sprød og lækker.

Frøene kostede 1.86 Euro så jeg tænkte at det var værd at prøve den alligevel, selvom den måske er lidt langsom.

Rootmaster, med forhåbentligt kommende beboere

Så er det bare med at prøve at holde spændingen ud til spirerne forhåbentligt snart stikker deres små hoveder op af jorden.

Til efteråret vil jeg nok forsøge at gøre status over resultatet på de forskellige sorter, hvis der altså bliver et resultat at gøre status over.

Det er jo altid lidt spændende med peber og chili, også om de overhovedet vil spire. De skulle meget gerne spire indenfor de næste tre uger.

Okay, jeg har lige været inde og tjekke dem. Der er stadigvæk ingen spirer, suk, jeg har på fornemmelsen at de næste par uger bliver meget lange…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *