Til møde i orkideklubben

Den 10. til 11. Februar holdt Plantorama en særlig weekend, hvor Nordjysk Orkideklub blandt andet deltog og fremviste nogle af deres flotte orkideer og hjalp kunderne med at finde de rigtige orkideer samt gav gode råd om dyrkning af orkideer.

To af mine orkidetossede venner som er medlem af  orkideklubben var også med derude og jeg benyttede chancen til at komme forbi og hilse på (Det havde selvfølgeligt INTET at gøre med at de havde 20%  rabat på orkideer 😁). 
    Flot udstilling af orkideer og andre stueplanter 
                     Lilla Dendrobium Berry Oda, hvid og lilla Cattleya og kæmpe,grøn Cymbidium. 
Der var rigtigt mange fine orkideer, heldigvis for min bankkonto kan jeg bedst lide orkideer med navn, altså der hvor man kender selve sortsnavnet på planten. Og det sker meget sjældent at et sted som Plantorama har det. 
                                            Miltonia Sunset
Denne gang havde de dog en dejlig orkide som jeg faktisk har ønsket mig. Arten hedder Miltonia og selve sorten hedder Sunset. Den er lidt variabel, men jeg gik efter den plante, som havde den mørkeste lilla læbe. Jeg kan rigtigt godt lide kombinationen af gul og mørk lilla. 
Planten skal have lys og ret meget vand. Jeg har tidligere slået en af samme art ihjel, så nu må vi se 😉. 
                                            Ukendt, men meget smuk orkide
                                             Flot grøn Cymbidium, desværre uden navn
Lidt på kompromis gik jeg, for jeg fandt en smuk rød orkide, som lidt ligner min Colmanara Masai Black. Jeg kunne ikke stå for dens flotte røde farve i butikken, hjemme i min vindueskarm synes jeg dog ikke farven er nær så flot som den var i butikken. Sådan er det nok nogle gange. Jeg er spændt på om den er lige så nem at få til at blomstre. 

                                            Rød, navnløs orkide i min vindueskarm
                                             Miltonia Sunset i min vindueskarm
                      Cymbidium Sarah Jean “Ice Cascade” i min vindueskarm
Jeg har aldrig haft held med at få Cymbidium til at blomstre, men sidste januar købte jeg en “mini” Cymbidium, som nu er på vej med en enkelt blomsterstængel. 
Så nu hvor jeg ved at det kan lade sig gøre at få dem til at genblomstre, blev jeg for fristet af en anden meget smuk og ret almindelig Cymbidium, nemlig Sarah Jean Ice Cascade. Jeg håber den er lige så nem at få til at genblomstre somden jeg har, som vist nok hedder Cymbidum Enzan Sarah Albion… Ja de har tit nogle lange sorts og klon navne de orkideer.
     Ret fyldt stuevindue. Jeg må have mig nogle større vinduer!

Men ud over orkideer og krukker kom jeg også hjem med et medlemskab af Dansk Orchide Klub. 
Til orkideweekend fik nye medlemmer 100 kr i rabat plus en gratis orkide med hjem. Og det kunne jeg ikke stå for. 
Jeg ellers ikke normalt en person som plejer at være medlem af en klub, men det var nogle virkeligt søde og hyggelige mennesker jeg mødte i Plantorama og det er jo altid dejligt at have nogen man kan dele sine interesser med. 
Så onsdag d. 21 februar skulle jeg til første møde i klubben. Der var foredrag om gødning af orkideer som blev holdt af Jan H. Larsen, som også er formand for Dansk Orchide Klub. Og så var der salg af orkideer, som Jan også havde med. 
Jeg skulle jo absolut ikke købe noget, jeg havde jo lige fået bruge alt hvad jeg ejede og havde hos Gartneriet Spiren. Men jeg fandt en bedårende Phalaenopsis Philadelphia, som jeg faktisk har ønsket mig længe. Og så kun til en 50kr. Jan tager ikke Mobile Pay og jeg havde ingen kontanter med. Troede jeg! Men ved et rent lykketræf fandt jeg 150kr i kontanter i min pung, så der blev til både den søde lille Phalaenopsis og noget af det gødning Jan havde med. 
                                    Phalaenopsis Philapdelphia og blomst af Bulbophyllum falcatum
Gødningen jeg købte, Akerne Rain Mix, har jeg brugt tidligere med rimelig god succes. Jeg stoppede kun med at bruge det og i det hele taget at gøde mine orkideer fordi bøtten blev væk.
 Men nu kan mine orkideer få noget at leve af og forhåbentligt give lidt blomster. Bare lidt. Be om? 
Jeg fik også en lille bulbe af en sjov orkide som hedder Bulbophyllum falcatum. Bulbophyllum er en kæmpestor orkideslægt hvor de alle har mere eller mindre underlige blomster. Normalt ikke en slægt jeg er vild med, men i går var der et stort pragteksemplar af Bulbophyllum falcatum med til “pral”. 
Jeg fik desværre ikke at billede af hele planten, men den var meget smuk. 
                                                   Dendrochilum (uncatum?) til pral
Mange orkideer er så svære at få i blomst at det faktisk er meget velset at tage dem med til møderne når de blomstre, så de andre medlemmer også kan nyde synet. Og jeg kunne ikke lade være med at beundre de sjove blomster. Jeg var så heldig at ejeren af vidunderet gav mig en lille bulbe. 
Den har jeg plantet i en særlig form for spagnummos, da det er godt for orkideer at danne rødder i. Hvis jeg er heldig og dygtig, så kan det blive til en stor, flot plante med tiden. Den har noget at leve op til, hvis den skal blive et lige så flot pragteksemplar som sin “mor”. 

                              Smukke salgsplanter, men jeg holdt mig i skindet

                                             Promenea Limelight
                                             Calanthe sieboldii
                                            Paphiopedilum Pinocchio
Det var et rigtigt dejligt første møde i Nordjysk Orkide Klub. Jeg glæder mig til at lære en masse nyt til møderne og forhåbentligt blive bedre til at passe mine egne orkideer. 
På nuværende tidspunkt synes jeg at jeg har mest held med Cattleyatyperne og Cymbidium orkideer, mens alle undtagen en af mine Phalaenopsis arter er afgået ved døden. Det er ellers den orkide man typisk starter med og dem man ser masser af i supermarkedet. Men jeg har ikke været god nok til at få dem vandet nok. 
Det samme gælder frueskoorkideerne, af den slags som hedder Paphiopedilum. Dem har jeg to overlevende tilbage af, men nu vil jeg prøve at blive bedre til at få dem givet det vand de skal bruge for at trives. Hvis jeg får det lært så er der flere jeg godt kunne tænke mig, hvis ikke så holder jeg mig til Cattleyatyperne.
                                            Phalaenopsis Mini Mark, den var også til salg

                               Lækker farve på praleplante, Dendrobium (hookerianum?)

                                       Bulbophyllum falcatum og Phalaenopsis Philadelphia
Nu er den lille Bulbophyllum så blevet plantet i en blanding af spagnummos og orkidebark. Selve planten er så lille, at jeg har valgt at sætte den fast i potten med coated tråd, så den ikke rutsjer rundt i potten og de små rødder den forhåbentligt danner bliver ødelagt. 


                      Bulbo-barnet, Phalaenopsis og i baggrunden en amaryllis Tango

Det sidste jeg vil sige er, endnu en gang, at jeg er rigtigt glad for at jeg er blevet medlem af Nordjysk Orkideklub og jeg vil også anbefale andre som overvejer det, at tage springet og melde sig ind i en klub.

Der er masser af ting man kan læse sig til på nettet og på Facebook, men der er ting man går glip af, i forhold til det virkelige liv. Ikke mindst kaffe, the og tre slags kage 😉

Nordjysk Orkide Klub

Dansk Orkide Klub

Facebook

Nordjysk Orkide Klub

Du ved du er tosset med orkideer når…

Cattleya – orkideernes dronning

Phragmipedium og paphiopedilum

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *