Tilbage til naturen.

Haven er ikke rigtig natur, men vel snarer kultur. Den ved det bare ikke, for dens forudsætning er ganske som naturens – en hvis mængde lys, de rette temperaturer, væde, næringsstoffer o.s.v.. Hvor tæt en have bringes på naturen afhænger af dens mennesker, eftersom haven som bekendt er menneskeskabt.


I 2019 fortsætter længslen mod det analoge, ikke-digitale og mere stille liv, viser ny trendforskning. Men i en tid, hvor de fleste kun skruer op for tempoet og tilstedeværelsen online, er der behov for hjælp til at nå derhen.


Fysisk og psykisk dårligt arbejdsmiljø samt hårdt arbejdspres, der i dag mange steder præger arbejdspladserne, er nedslidende. Umiddelbart kan det undre, at jo flere højteknologiske hjælpemidler, der indføres på en arbejdsplads des mere presses mennesket og ofte med stress og sygdom til følge. Det er livsvigtigt i den situation, at man i fritiden har nogle områder, hvor man kan rekreere sig.

Haven kan være et af disse områder – den er stedet, hvor det handler om så enkle og basale ting som jord og planter – om ro, harmoni og skønhed. Havens evne til at læge krop og sjæl er for længst erkendt.Gennem arbejdet i haven oplever mange mennesker at vende tilbage til noget oprindeligt. Naturen er forbilledet for mange havefolk, hvor der ofte tænkes økologisk, samtidig med at haven styres hen mod en mere naturlig havestil. Erfaringer og oplevelser hentet i naturen kan give inspiration til beplantninger hjemme i haven, hvor vilde blomster afprøves sammen med de mest robuste af havens stauder.

Naturen kan også give idéer til at skabe helheder i haven, ligesom man lærer at plante flere ens planter sammen, så der opstår store plamager, der giver ro. I naturen oplever man at planterne står tæt, så al jorden dækkes, hvilket fremmer mikroorganismernes liv i jorden. Den naturprægede have bliver til i samliv mellem mennesker og deres have. Det er en kamp med og mod naturen, hvor kærligheden til det, der vokser og gror er så stærk, at man ikke kan slippe det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *