Virus

Alle fotos er mine egne og taget i Hortus Bulborum, Limmen i Holland.

Puha, det er efterår og bare ordet virus leder tankerne hen mod lommetørklæder, løbende næser og feber.
Men en virus kan også være noget meget, meget smukt. I hvert fald i øjnene på en almindelig lægmand med haveinteresse.

Den virus hedder tulipanmosaikvirus.

                                               Tulipan, muligvis Zomerschoon

En lignende virus kan ramme mange forskellige arter af planter. Orkideer, som langt ude er i familie med tulipaner da de begge tilhører familien af enkimbladede, kan få den. Og det er noget værre hø da den er særdeles smitsom og den bedste bekæmpelses mulighed er at skaffe sig af med alle syge planter.
Narcisser kan også få den, samt agurker, tomater, tobaksplanter…

Men tulipanmosaikvirus er noget ganske særligt. Hvor en professionel løgdyrker ryster i bukserne når en rød tulipan pludseligt får gule flammer, så er vi nogen som bliver lidt ekstra varme om hjertet over sådan et syn.

Inner Wheel

Når det kommer til blomster har jeg altid været til det farvestrålende og indrømmet, lidt vulgære. I moderate mængder kan jeg da sagtens synes om en hvid blomst, især hvis det er en blomst man normalt ikke ser i hvid, men i min have tror jeg faktisk ikke at jeg har andre hvide blomster end vintergækker og en enkelt vidunderlig smuk narcis som hedder Piper’s End og det er kun fordi den er så fantastisk. Nå ja, lidt hvide Purissima tulipaner skal man jo have.

Nej, hvis jeg for alvor skal begejstres så skal der knald på farverne.

Absalon

Jeg forstår så udmærket de hollændere, som betalte enorme summer for de virusbrogede tulipaner i det 16. århundrede.
I øjeblikket kan man se det udmærkede program Tulipanboblen- verdens første finanskrak på DR1. Det kan sagtens anbefales. Også Anna Pavords vidunderlige bog The Tulip, om tulipanens rejse op gennem historien og beskrivelsen af hvordan den fik ganske almindelige mennesker til at gøre højst mærkværdige ting i jagten på de smukkeste tulipaner.

Der var tre grupper af Rembrandt tulipaner.

Rose: Dem med de røde farver på en hvid baggrund F.eks. Zomerschoon

Bybloemen: De lilla nuancer, igen på en hvid baggrund F.eks. Insulinde eller Gipsy Girl

Bizarre: En gul baggrund med brunlilla markeringer F.eks. Absalon og Helmar

Og de smukkeste tulipaner er jeg og de gamle hollændere helt enige om. De brogede.

I dag findes der massevis af smukke brogede tulipaner, men de er fremkommet ved kontrolleret avl.
Både virustulipanerne og de genetisk brogede kaldes i dag for Rembrandt tulipaner, selvom Rembrandt vist aldrig malede en eneste tulipan i sit liv. Og smukke er de genetisk brogede tulipaner bestemt, men farverne er efter min mening mere ordentlige og jævnt fordelte. De har i mine øjne ikke den samme eksplosive skønhed som virustulipanerne har.
De genetisk brogede tulipaner kaldes også for Mendel tulipaner, efter den østrigske munk og videnskabsmand Gregor Mendel, som var med til at grundlægge arvelighedslæren.

                   
   Genetisk broget, Striped Sail       
        Virusbroget, Adonis

Men problemet med virustulipaner er, som navnet siger, at der er tale om syge tulipaner. Og som det nu er med mange af de vira som rammer mennesker, så kan de resulterende sygdomme være dødelige for tulipanerne. Nogle gange sker der det at løgets immunforsvar bekæmper virussen. Og så kan den flotte flammede tulipan blomstre med en almindelig ensfarvet blomst året efter. Det er selvfølgeligt dejligt for tulipanen, men måske knapt så dejligt for ejeren.

Apricot Parrot
Papegøjetulipanerne har lidt af den vildskab jeg kan lide ved virustulipanerne

Derfor kan det være meget svært at finde virustulipaner i handelen. Der er jo tale om syge løg og smitten breder sig nemt til de raske løg. I mine forældres have står en lille klump gammeldags tulipaner. De er mørkelilla, ikke ret høje og ingen kan huske at de har plantet dem. De kommer hvert år og som regel er der en eller to virustulipaner imellem. Utroligt smukke. De tulipaner som har virus er tydeligvis ikke nær så store som de raske tulipaner. Men det må være en meget stærk sort, siden den både kan bære virus og at komme igen år efter år.

Hortus Bulborum, Limmen

Hortus Bulborum i Limmen i Holland er et af de eneste steder, hvor de bevarer gamle sorter af blomsterløg, heriblandt de berømte virustulipaner.
Man kan også købe historiske tulipaner, både med og uden virus og de sender gerne til Danmark.
Husk dog at dyrke dine virustulipaner langt væk fra dine andre tulipaner.

Et sjovt fakta om virustulipaner er, at tulipansorten har to forskellige navne alt efter om tulipanen har virus eller ej.

Genetisk broget tulipan

De raske tulipaner uden virus bliver som gruppe kaldt “breeder” tulipaner og selvom jeg aldrig har dyrket dem så formoder jeg at de er meget stabile og hårdføre, når de både kan overleve tidens tand og at blive udsat for virus. Altså lige som dem i mine forældres have.

Inner Wheel
Insulinde

På lørdag d. 29 september afholder Haveselskabet Blomsterløgsfestival i Frederikshavn. Link til begivenheden. Hortus Bulborum kommer også hele den lange vej fra Limmen i Holland og der vil være foredrag og salg af mange forskellige slags løg.
Jeg skal selvfølgeligt også op og kigge, men da jeg jo står med et hus til salg kan jeg ikke rigtigt overskue at købe noget til haven. Spørgsmålet er selvfølgeligt om jeg kan overvinde fristelsen, hvis der er noget spændende til salg.  Det satser jeg ikke rigtigt på at jeg har nok rygrad til.

Insulinde

Hvis du er blevet interesseret i gamle tulipansorter så gentager jeg lige at Hortus Bulborum både sælger og sender til Danmark. Evt. kan man gå nogle stykker sammen for at dele forsendelsen. Det er jo nu at forårets drømme skal i jorden.

Ja, jeg indrømmer gerne at jeg mest blogger for at få en undskyldning for at vise nogle af alle de billeder jeg går og tager 😁så her kommer lige lidt flere fra jeg og min kærestes dejlige tur til Hortus Bulborum i foråret 2018.

Gipsy Girl

Absalon

 Helmar

Mrs. Hoog

Zomerschoon

Mrs. Hoog

Absalon

Gipsy Girl
Mrs. Hoog
Graf Van Buren

Lod Stanley

Lord Stanley

Insulinde

Lady Catherine Gordon

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *