En opstramning til orkideer

Her i vintertiden kan man godt opleve føle at man trænger lidt til en opstramning. Sådan havde jeg det lidt på min store Cattleya orkide Canhamiana Coueruleas vegne (Cattleya mossiae x Cattleya purpurata Werkhauseri).

Min Cattleya Canhamiana med blade ud til alle sider
Billedet blev photo-bombet af AliceMed tiden er den blevet ret stor og fylder godt i vindueskarmen, selvom den på trods af størrelsen desværre også er ret nærig med hensyn til blomster.
Kun en enkelt blomst er det blevet til siden jeg købte planten på Ebay i 2014. Og det var tilbage i sommeren 2016.

En variant af Cattleya Canhamiana, nemlig den der hedder Semi- Alba, var ellers kendt som bryllupsorkideen i USA, hvor de for år tilbage var meget glade for at bruge Cattleyaorkideeer som corsageblomster til bryllupper og Prom Night, altså det som svarer til gymnasiets gallaaften.
Der blev dyrket i tusindvis af blomster frem hvert år i juni.

Min har som sagt kun givet en enkelt blomst, men den var til gengæld også ret flot. Se blomsten i indlægget Op og ned med orkideer i 2017.

Jeg synes Cattleya Canhamiana er rigtig flot når den blomstrer og så har den en sjov historie. For mig er orkideens historie næsten lige så vigtigt som selve blomsten, for med Cattleyatyper kan der (for mig) gå år imellem de blomstrer og blomstringen varer som regel kun kort.

Så i mellemtiden skal man jo også være glad for sine orkideer.

Så selvom min store Canhamiana er en rigtig dovenlars, så har jeg også købt en lille Semi- Alba. Ligesom den store Coerulea så vokser Semi- Alba’en også rigtigt godt.

                          Dårligt billede af Canhamiana Semi-Alba med fire skud (og Alices hale)

Jeg ender nok med at købe nogle flere kloner af Canhmiana når jeg finder dem på et tidspunkt.

                                                      Opbindingsklar Canhamiana. 
     Den gule sprayflaske bruger jeg til at spraye mine orkideer med demineraliseret vand. 
      De bliver sprayet dagligt. 

Nå, vi var nået til opbindingen af Canhamiana, så den ikke fylder det meste af min ret store vindueskarm.

Når jeg overhovedet kan finde på at binde den store orkide op, så er det fordi jeg er blevet inspireret af Rachel Darlington fra Youtubekanalen Gardening at Douentza. Hun har nemlig stor succes med at dyrke Cattleya orkideer i en almindelig vindueskarm i det regnfyldte Irland.

 I videon How to flower Cattleyas on a windowsill kommer hun med 5 gode tips og viser blandt andet hvordan hun har bundet nogle af sine orkideer op.

Til formålet havde jeg købt noget tråd, dækket med tykt grønt gummi og nogle solide plantepinde. Begge dele er købt hos Gug Planteskole, hvor de som regel har de ting man lige mangler.

Samtidigt med at jeg bandt orkideen op, så valgte jeg også at fjerne det visnede beskyttelse omkring de nyeste pseudobulber. Jeg har hørt at det giver lidt mere lys til orkideen, så nu har jeg altså forsøgt. Man kan passe rigtigt godt på at man ikke ødelægger pseudobulben eller andet på orkideen.

                                                   Får hjælp af Alice med opbindingen

              

                                                   Næsten skrællet pseudobulbe 

                                                  ” Skrællerne”

Resultatet var godt nok ikke lige så prof som hos Gardening at Douentza, men jeg er godt tilfreds over at min Canhamiana ikke længere breder sig ud over resten af vindueskarmen.
Jeg har prøvet at få de nye bulber yderst, så der er plads til dem og forhåbentligt de blomster som kommer. Bulberne fra sidste sommer ser ret tykke ud og jeg håber på at der kommer blomster i den til foråret. Håbet er som altid lysegrønt.

                      Canhamiana Coerulea, det færdige resultat

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *