Hortus Bulborum i Limmen

I et stykke tid har min kæreste og jeg snakket om, om det ikke snart var tid til en weekendtur til Holland. Da vi begge to er offentligt ansatte var vi nødt til at se tiden lidt an, men da konflikten for anden gang blev udsat skyndte min kæreste sig at bestille overnatning i bededagsferien og planlægge et program. Turen skulle stå på familiebesøg, samt der skulle hentes forskellige “togklenodier” min kæreste havde købt gennem de sidste måneder.

“Og hvad vil du så gerne se, mens vi er i Holland?” spurgte min kæreste.
Og således blev det at Hortus Bulborum i Limmen kom på det i forvejen lidt stramme program.

Indgang til Hortus Bulborum
Kirken i Limmen, nabo til Hortus Bulborum
Min kæreste er opvokset 20 km fra Limmen, men havde aldrig hørt om det før jeg begyndte at snakke om at jeg gerne ville derhen. Man kan vel bedst beskrive Hortus Bulborum som en slags museum med gamle løgplanter. Især er de berømte for deres Rembrandt tulipaner, altså den ægte vare hvor striberne på blomsten ikke kommer fra en genetisk mutation, men fra tulipan mosaikvirus. 
Denne virus, som på mystisk vis kunne forvandle en ensfarvet tulipan til et flammende lys af farver drev de stakkels hollændere til vanvid og fik mange familier til at gå fra hus og hjem under det som bliver kaldt tulipomanien i Holland. Det var en periode på ganske få år, men alligevel tabte og vandt folk uhyrlige summer ved at spekulere i tulipaner. Hvis en ensfarvet tulipan pludseligt blev forvandlet til et stribet vidunder, så var lykken gjort. Det modsatte skete altså også, at et stribet, dyrt indkøbt løg blev kureret for virussen og året efter dukkede op af jorden som en ensfarvet blomst. 
                                                      Duc Van Tol double (1830)
De gamle tulipaner fra tulipomaniens tid er desværre væk, men tulipaner kan stadigvæk få virus. 
I 1960’erne opdagede man at det var en virus som gav nogle tulipaner de fantastiske striber og siden da har man gjort hvad man kunne for at udrydde tulipanmosaikvirussen. Ud over at give farve, så svækker virussen også løget og det ønsker man ikke i kommerciel løgdyrkning. Her ønsker man sunde, ensartede løg. Men hos Hortus Bulborum findes der plads og mulighed for at dyrke de gamle sorter, både med og uden virus. 
Og det var altså det jeg har drømt hede drømme om at se i mange år. Og lørdag d. 28 april gik mine drømme så i opfyldelse. 

Tulipaner overalt, selv vinduerne i det fine lille havehus
Vi kunne ha været heldigere med vejret, heldigvis kunne vi låne tulipan-paraplyer
Smukke løgplanter
Et lille udvalg af deres omkring 1100 sorter af narcisser
Min kæreste midt i påskeliljeland
Endnu flere narcisser
Jeg kom helt til kort, da vi kiggede på narcisser. Langt de færreste af sorterne, måske et par stykker, havde jeg hørt om i forvejen. Så det var en spændende oplevelse og der var utroligt mange smukke sorter. Jeg havde dog glædet mig allermest til at opleve TULIPANERNE…. 
                                                                     Et lille udpluk

Et smukt syn, med blomstrende kirsebærtæer og masser af tulipaner

         Jeg købte lidt løg med hjem af denne Cottage Maid ( fra 1857)

Joooooooh… der var bestemt masser af tulipaner, den ene skønnere end den anden. Men jeg var jo kommet med et lidt særligt formål. 
 Juhuu der var bid! Ikke at det nok ligefrem var planlagt, men det var ellers en meget smuk rembrandt tulipan (med virus).
Tulipaner i alle regnbuens farver. Men kun muterede Rembrandt tulipaner af den moderne type.
Den nederste hvide og lilla, Striped Sail, er en moderne muteret tulipan

Noget ny viden blev det også til. Papegøjetulipanen Estella Rijnveld er åbenbart skabt ved hjælp af gennemlysning af løget med røntgenstråler, så der skete en genetisk mutation i den oprindelige sort Red Champion, hvorved der blev skabt en ny sort, Estella Rijnveld. 
Papegøjetulipaner
Estella Rijnveld 
Hun er nok tæt på at være min yndlings tulipan

Efterhånden trængte vi til at komme lidt indendørs i butikken, hvor man kunne købe kaffe og kage samt forskellig porcelæn med tulipaner på. Lidt souvenirer blev det selvfølgeligt også til. Til sin store fornøjelse opdagede min kæreste en hollandsk kogebog fra 2. Verdenskrig med blandt andet opskrifter på tulipanmos og tulipansuppe. Velbekomme!
Min kæreste med opskriften på tulipansuppe. Don’t even think..
I butikken havde de også masser af blomstrende tulipaner i forskellige smukke kombinationer. Og sikkert som amen i kirken var det altså ægte Rembrandt tulipaner. 
Så de måtte altså stadigvæk have ægte Rembrandt tulipaner hos Hortus Bulborum, men hvor kunne de dog være? Jeg havde på det tidspunkt undersøgt alle de tulipaner jeg kunne se og havde altså kun fundet enkelte med virus.
Rembrandt tulipan med virus, måske den gamle sort Absalon?

Klart en virus tulipan, måske Tulipa fulgens med virus
 Der var en gruppe som fik en rundvisning på hollandsk og jeg spurgte min kæreste om han ikke ville være sød at spørge rundviseren om hvor virus-tulipanerne var henne?
Han kiggede lidt underligt på mig og spurgte, om jeg var sikker på at rundviseren ville forstå det spørgsmål? 
Det forsikrede jeg ham om og mens jeg fik handlet færdigt snakkede han med rundviseren. 
“Kom Johanne” råbte han lidt efter og så blev vi vist hen til den modsatte ende af parken, mod skiltet til Fritillaria og hyacinter. Min kæreste fortalte, at rundviseren havde sagt at virustulipaner skal dyrkes mindst 50 meter fra raske tulipaner, for at de raske ikke skal smittes. 
Men tulipanmosaik virus smitter ikke andre løg, derfor kan man uden problemer dyrke virustulipaner sammen med fritillaria og hyacinter. 
Forskellige fritillaria 
Almindelige hyacinter i ualmindelige farver
Duften af kejserkrone (den kan jeg heldigvis lide)

Okay kejserkroner, vibeæg, hyacinter… Men skulle vi aldrig se de ægte Rembrandt tulipaner hva hva hva?
Okay så lad gå da! 😁
Måske Insulinde (har lidt rod i mine billeder)
Inner Wheel
Ægte Rembrandt tulipaner
Jeg kunne mærke at jeg var så spændt at jeg fik kuldegysninger på den gode måde, da vi nåede frem til de historiske Rembrandt tulipaner. 
“Ej Guuuuud det er Insulinde, jeg har det ligesom om jeg lige har mødt en filmstjerne” sagde jeg til min kæreste, som heldigvis kender mig godt nok til bare at grine lidt. 
Det var virkeligt en skøn oplevelse at være i Hortus Bulborum, og selvom det var højsæson er stedet på ingen måde overrendt af besøgende, som jeg har på fornemmelsen at Keukenhof er.
                            En måske lidt vulgær blanding af Darvin tulipaner. What’s not to love? 💚 
Og samtidigt kan man hos Hortus Bulborum opleve nogle løgplanter som er langt ældre end de sorter de har i Keukenhof(går jeg ud fra, jeg har desværre aldrig være i Keukenhof).
Noget andet er, at man selv som ikke specielt haveinteresseret så kan man her stadigvæk mærke historiens vingesus. 
Selv min kæreste som, på trods af at han er hollænder, ikke har så meget til overs for tulipaner syntes det var meget spændende at besøge Hortus Bulborum. Han har endda spurgt om det kan lade sig gøre at han kan have nogle Rembrandt tulipaner i en krukke i vindueskarmen i sin lejlighed. 
Næ, jeg må ud med målebåndet og se om jeg kan finde et sted i haven som er min. 50 meter fra de andre tulipaner. 
Kejserkrone Double Gold
Jeg synes det var et utroligt spændende sted at besøge og jeg har helt klart planer om at vende tilbage en anden gang. Er man bare lidt interesseret i tulipaner og andre forårsløg, så skal man helt sikkert lægge vejen forbi Limmen. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *