Stort og småt i den begyndende efterårshave.

Sidst vi var i København besøgte vi som sædvanlig Tage Andersen`s butik i Ny Adelgade. Vi blev meget betaget af de rødbladede hyld, der flankerede indgangen.I dag fandt vi et eksemplar i vores lokale planteskole. Jeg har lige siden vi så den i sommer, tænkt på den som en spændende mulighed til en ledig plads i haven. De sortbordaux-farvede og fligede blade vil bryde smukt med grønne omgivelser.En anden nyerhvervelse er en lille søjlebøg, Fagus sylvatica ‘Isander’, som vi fandt på Aarhus Havekred`s plantemarked i Botanisk Have i søndags.


Den blev plantet ud i et stenbed, hvor den vil udvikle sig til at blive høj og slank som kontrast til de ret lave planter, der omgiver den. Og netop det med højden passer os fint, idet vi efterhånden har erkendt, at det er den vej opad, vi har bedst plads.


Admiralerne suger næring af Sølvlys, før turen går sydpå.Meget af havens struktur vil være den samme året rundt, men snart vil stauderne visne, og da er det vigtigt at have alle de vintergrønne planter – dog må man huske, også at plante løvfældende træer, så man kan kende forskel på årstiderne.Vi oplever morgener med stor luftfugtighed, hvorved de mange spindelvæv bliver meget synlige.
Træet med de store blade er et Kejsertræ, Paulownia tomentosa.I disse dage laver jeg en masse træagtige stiklinger, der frem til foråret forhåbentlig har sat rod, så de kan plantes ud i potter.
Det drejer sig om buksbom, forskellige former for pil, småbladet elm, dværgagtige nåletræer, tornnød og meget andet. Man får et særligt forhold til planter man har ‘kendt’ lige fra stikling af. De klippes af moderplanten nu, og stikles i en blanding af sand og næringsberiget spagnum, der vandes godt igennem. De får helt de samme egenskaber som moderplanten, men er jo, når de sætter rod, et helt selvstændig individ. De må ikke tørre ud undervejs, og kan sættes i en hvid plastpose, hvor der klippes et hjørne af, så vanddamp kan slippe ud, der må ikke opstår kondensvand på indersiden af posen, som kan forårsage svampeangreb. Stil dem lidt beskyttet i vinter – f,eks. ind til husmuren eller i bunden af et busket. De skal stå ret lyst.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *